Insula cu plaje pentru fiecare (1)

18 Nov

Anul acesta n-am stat să mă gândesc prea mult unde să merg în vacanță. N-am căutat pe Google și nici n-am îndrăznit să-mi satisfac vreun moft păstrat special pentru concedii.

Mă vedeam cu picioarele înfipte în nisipul de pe o plajă, într-un loc unde poți să faci mișcare – nu doar să vegetezi cu burta la soare – și am ales (încurajată de poveștile și review-urile încântătoare ale altor călători) o insulă. Despre Thassos știam destule înainte să ajung acolo, informații obținute mai puțin de la Google și mai mult de la prieteni. Că are o plajă minunată căreia îi zice Marble Beach (Plaja de Marmură), că acolo pisicile sunt ca la ele acasă (pot să-ți lase câteva urme usturătoare în dermă dacă vrei să le iei în brațe), că într-un sejur de câteva zile ai timp berechet să faci ocolul insulei, și că… se mănâncă bine (condimentat, cum îmi place mie).

Am pornit la drum într-o dimineață de sâmbătă, din București, și am coborât spre Sofia. Capitala Bulgariei arată neașteptat de ștearsă, aveam să constat peste câteva ore lungi. Clădiri frumoase care par să aștepte de zeci de ani să fie restaurate, o monocromie care predomină în întregul peisaj urban, genul de gri specific orașelor comuniste. În contrast cu orașele de pe litoralul bulgăresc, biata Sofia pălește și pare lipsită de viață.

După vreo 10 ore de la plecarea din București am ajuns în Kavala, unul dintre orașele de unde se ia feribotul spre Thassos. Am înoptat în apropierea Kavalei, chiar lângă situl arheologic Filippoi, într-un hotel aflat în curtea unei biserici. Filippoi avea șase lacăte la poartă, deși locul părea încărcat de istorie. În schimb, biserica ne-a oferit un spectacol al culturii grecești – am prins un botez și o nuntă, așa că am putut să ne plimbăm nestingheriți printre invitați și să simțim că trăim grecește.

Nunta mă interesa în mod special și am reușit să fur niște idei elene, dar cel mai mult m-a impresionat lumea care a umplut curtea bisericii la astfel de evenimente. Din câte am remarcat, pe la nunțile din România lumea nu se înghesuie să vadă cununia religioasă. Chiar și subsemnata a ratat câteva cununii la biserică pentru că avea programare la coafor, de exemplu. A doua zi am vizitat cetatea din Kavala – care nu e cine știe ce obiectiv turistic, însă cei câți va euro cât ne-a costat intrarea sunt o investiție bună dacă vrei să admiri peisajul urban împletit cu marea și o bucată de munte. Apoi am luat-o spre feribotul care avea să ne ducă pe insulă.

Călătoria pe mare a durat vreo 45 de minute în care am încercat disperată să fac poze la pescăruși. Aceștia se învârteau și mai disperați în jurul feribotului sperând să prindă din zbor bucăți de pâine, chipsuri și alte minunății oferite de turiști. Prezența pescărușilor care roiau în jurul navei îmi dădea un sentiment de siguranță, ca și când am fi fost escortați de niște apărători de încredere și bâtrâni de când lumea.

În Limenas, capitala insulei, am mers ca hipnotizați spre primul obiectiv turistic – o tavernă cu față de masă în carouri și miros de gyros. Acolo am descoperit scobitorile mentolate, fețele de masă din hârtie și clamele cu care erau prinse acestea ca să nu le ia vântul.

După masă am luat-o ușor spre Skala Panagia, unde ne-am cazat la Arsenis Studios. Camere și terase spațioase, mobilier nou, vedere spre mare și munte. Și, desigur, gazde calde și primitoare. Fiecare membru al familiei contribuia cu ceva la întreținerea pensiunii. Bătrâna bătea păstăile și dădea cu mătura prin curte. Fata ei călca lenjeria și făcea curățenie prin camere. Iar soțul fetei (fată care era de fapt o femeie în toată legea) se uita la televizor.

Advertisements

5 Responses to “Insula cu plaje pentru fiecare (1)”

 1. Dana Mihai April 25, 2014 at 9:25 am #

  Nu pot sa imi dau seama in ce an ai fost acolo, dar nu reusesc sa gasesc preturi pentru Arsenis Studio, ma poti lamuri? Am sunat mai devreme la ei si mi-au zis sa revin dupa ora 19, pe booking nu ii gasesc. Merci

  • bau2miau April 25, 2014 at 1:39 pm #

   Buna Dana,

   Am fost in Thassos in 2012, in perioada 9-15 septembrie. Noi am inchiriat doua camere duble si am platit câte 35 de euro/noapte/camera.
   Din cate imi amintesc, intr-adevar, nu aveau preturile afisate pe site, dar persoana lor de contact – Lia – raspundea destul de rapid la mailuri (info@studios-arsenis.gr).

   Nici noi nu i-am gasit pe booking. De fapt, ne hotarasem sa plecam cam din scurt, asa ca nu am avut cine stie ce optiuni pe booking.com – nu voiam sa stam intr-o zona prea aglomerata, dar nici la Cuca Macaii, departe de plaja :D, iar Arsenis Studio a fost o varianta convenabila. Recunosc, intrucat nu citisem niciun review despre ei, am avut inima cat un purice pana sa ajungem in Skala Panagia. Ma asteptam sa gasesc o cazare vai de ea, însa mi-a crescut inima la loc cand am vazut cu ochii mei cat de bine aratau vila si camera.

   Sper ca ti-am fost de folos,
   Irina

   • Dana Mihai April 26, 2014 at 6:21 am #

    Multumesc mult, am luat legatura cu ei, acuma sper sa iasa totul ok si sa se tina de rezervarile pe care le fac. Ar fi aiurea sa ajungem si sa nu fie rezervate, de aia as fi preferat prin booking, dar vedem.

 2. mihaime January 18, 2015 at 12:06 am #

  Revin cu completarea, am fost in vara trecuta acolo, si da recomand e super, plaja super aproape, supermarket iar super aproape, restaurante chiar pe plaja, curat si frumos. Multumim mult.

  • bau2miau January 19, 2015 at 10:13 am #

   Hei, ma bucur ca ai avut o experienta frumoasa si ca ti-am fost de ajutor! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: