Tramvaiul 25

14 Apr

În fiecare zi — acelaşi traseu, oameni diferiţi. Oameni diferiţi, gânduri şi comportamente pe măsură. Săptămâna trecută eram în tramvai. Nimerisem la o oră nu prea potrivită (era aproape şase), când mijloacele de transport în comun sunt ticsite cu salariaţi, pensionari şi studenţi ca mine, care nu-şi găsesc altceva mai important de făcut la acea oră. Îmi găsisem un loc bun, lângă uşă, unde mai ai norocul să te bucuri de o gură de aer poluat, dar binevenit în toată agitaţia aia.

La o staţie, coboară trei şi urcă (se împing de fapt) şase. Printre ei, un bărbat care îşi face loc pe lângă mine. Nici nu se închid bine uşile, că începe să comenteze: “Fir-a dracului de muiere. Aşa se merge? Hristosu mă-tii cât te-am aşteptat să vii în staţie, şi acum mergi ca o muiere, muiere ce eşti tu!” Nu zic nimic, altădată aş fi acţionat cumva. Acum, era prea mică distanţa dintre noi doi, iar limbajul lui prea “îndrăzneţ” ca să îndrăznesc să mai fac vreo remarcă. Omul continuă “Morţii mă-tii, aşa se circulă?”. Dacă tramvaiul nu era condus de o femeie, nu aş fi avut curajul să fac ceva. Aşadar, mă asigur că cetăţeanul se uită în direcţia mea, şi îmi dau ochii peste cap, în speranţa că va înţelege mesajul pe care i-l transmit. Evident, eram deranjată de vocabularul lui. Mai ales că suntem în postul Paştelui când oamenii ar trebui să cugete mai mult şi să vorbească mult mai puţin şi mai cu frică de Dumnezeu.

Barbatul însă, mai are ceva de adăugat “Hristosul mă-tii, mergi de te rupi!” M-am resemnat. În fond, fiecare să facă ce vrea, şi să vorbească după plac.

Trecem pe lângă o biserică. În tramvai – lume multă, abia dacă ai loc sa-ţi întorci capul într-o parte. Toţi privesc “prin biserică”. Un singur om îşi scoate şapca şi îşi face cruce.

Advertisements

6 Responses to “Tramvaiul 25”

 1. mincos April 15, 2008 at 2:30 am #

  ahaaaaa! ai zis tramvaiul 25! 2+5=7… ne aflam toti in zona crepusculara – uite aici de ce: http://mincos.wordpress.com/2008/04/11/cateodata-mi-vine-sa-ti-sparg-dintii-cu-tesla/

 2. gretty April 15, 2008 at 9:52 pm #

  aoleu, tramvaiul asta e couchemar, ca sa ma exprim frantuzision. am nimerit si eu langa 3 betivani care se plangeau nu ca nu mai gasisera Saniuta la chioscu din statie, ci ca…. nu prea stiu gramatica

 3. mincos April 16, 2008 at 6:44 pm #

  lasa, mai bine 25 decat 41… luni seara, dupa meciul steaua-u cluj, suporterii stelisti+batrani+femei+alte persoane care isi miscau fundul spre casa au luat bataie de la niste rapidisti deghizati (cateva zeci de insi cica). un tramvai intreg luat la bataie cu lanturi si bate… asa ca… sa pretuim Saniuta 🙂

 4. ana April 16, 2008 at 8:26 pm #

  De aia nu merg eu cu tramvaiul 🙂 detest tramvaiele, mai bine o iau pe jos, pentru mine tramvaiul e o carutza pe sine. Cu autobusul si troleul merg, cu metroul chiar imi place si e si rapid.

 5. Gretty April 17, 2008 at 11:32 am #

  si cum 4+1=5, iar 5 nu e la fel de crepuscularo norocos ca 7, dap, e mai bine sa pretuim Saniuta!!!!!

 6. bau2miau April 21, 2008 at 10:19 pm #

  shhhhhhht 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: